pep-cg-2015-02

PEP napreduje u Crnoj Gori

Posle uspešnog organizovanja PEP-a sedam puta u Crnoj Gori, maloj balkanskoj državi, volonteri se odmaraju preko leta i pripremaju za početak radionica “Edukacijom do mira” u oktobru. Tokom 2016. planirane su tri PEP radionice zbog velikog interesovanja kao i poziva dve organizacije koje su sa oduševljenjem ugostile Peace Education Programme (PEP).

U oktobru će Centar za građansko obrazovanje, koji je organizovao radionice za širu javnost, i Pedagoški centar Crne Gore, koji je organizovao PEP radionice samo za nastavno osoblje, zajednički oformiti jedan veliki PEP za sve polaznike u Centru za građansko obrazovanje.

Promocija PEP-a na sajtovima NVO, preporuke polaznika, kao i 13 televizijskih nastupa menadžerke i fasilitatorke Caroline Jovicevic na 3 vodeće TV stanice u zemlji, pomogle su da se uvek prijavljuje 60-70 polaznika za svaki sledeći PEP koji ima samo 50 slobodnih mesta. PEP je sada predstavljen u katalogu akreditovanih, izbornih kurseva koji su ponuđeni nastavnom osoblju u celoj Crnoj Gori. To znatno doprinosi uspehu promocije.

U julu ove godine, Centar za građansko obrazovanje uručio je Caroline i njenom mužu Janku, nagradu u znak zahvalnosti zato što su predstavili PEP javnosti u Crnoj Gori. Ta nagrada mnogo znači ovom avanturističkom paru, koji živi u veoma udaljenoj kući na Skadarskom jezeru gde nema puteva. Da bi organizovali svaku PEP radionicu, oni pešače 15 minuta uz kamenite kozje staze do garaže, gde se presvlače i onda voze oko 30 km do glavnog grada Podgorice. Posle svakog PEP predavanja, ponovo navlače obuću za pešačenje i vraćaju se kući probijajući se istom stazom kroz noć. “Da, to je naporno, ali vredi”, kaže Janko. I Janko i Caroline su dugogodišnji filantropi, zalažu se za očuvanje životne sredine i podržavaju TPRF.

U Crnoj Gori prosečno 38 polaznika dobiju uverenja da su pohađali program “Edukacijom do mira” ako su učestvovali u najmanje 8 PEP radionica. Mnogi nisu prisustvovali svim radionicama, ali su isto tako uživali u novom iskustvu. Nedavno je jedna polaznica izjavila: “Radionice su veoma zanimljive i drago mi je što sam učestvovala u njima. Pomogle su mi da pronađem svoj mir, kao i odgovore na pitanja koja sam postavljala. Beskrajno sam zahvalna na tome. Ovo je kvalitetan materijal, a ja to mogu reći jer sam pohađala mnoge seminare i kurseve. Ovaj seminar je sigurno jedan od najboljih koji sam ikada pohađala.”

Kakav je plan za dalje? “Plan je manje-više isti ali svaki put kvalitetnije izveden od strane PEP tima. Nastojimo da uskladimo prezentaciju PEP materijala sa kvalitetom govornika i značejem i važnošću njegove poruke, što je za nas stalan izazov, odgovornost i zadovoljstvo”, odgovara Caroline. PEP je svakako pustio snažan koren u ovoj zemlji izuzetne prirodne lepote sa samo 621.000 stanovnika. “Jedini način je da se ide dalje i napreduje”, kaže Caroline. “Drago nam je što ćemo sledeće godine posmatrati kako ova mala ali izdržljiva crnogorska mladica sve više raste i razvija se.”

Izvorni članak je na: http://tprf.org/pep-takes-root-in-montenegro/